OSX és ami mögötte van

… avagy thumb_DSC_0276_1024egy MacBook Pro 15′ felhasználó hányattatásai és kalandjai az ígéret és a varázslat földjén

Nem egyszerű W-on szocializált környezetben a MAC használók élete. Ugyanakkor az alma, a dizájn, a sebesség, a gyorsaság, a „kitalálja a gondolatomat is” sok mindenért kárpótol. Vagy nem?

Kezdődött azzal, hogy közel 3 éve egy MacBook Pro 15 tulajdonosa lettem. (Na jó, nem az enyém, hanem a zegyegyetemé, de most ez most mindegy 🙂 Iszonyú boldogság: szép dizájn, letisztult forma, alumínium ház, és ami benne van: i7 (!), két videókártya (ez fontos, még visszatérünk erre), ezermillió óráig dolgozó akksi, stb. (Az akksi is fontos, erre is visszatérünk). És a többi júzer irigy tekintete: Nézd mán, ennek milyen csoda gépe van, azta’ (De lehet ennek a tekintetnek másik olvasata is: Nézd mán’ a hülyegyerek, ezzel? Itt?) Ja, egyébként az ára sem piskóta. Még ma sem, nemhogy 3 éve.

És mindezekben van is valami. Az előre feltett OS telepítése gyerekjáték, műkszik is rendesen. Elvarázsol a gyorsaság. Pedig „csak” 4GB RAM van benne. (Ami egyébként az Apple szerint csak 8 GB-ig bővíthető, bár vannak collegák, akik 16 GB-al remekül hasítanak MacBook-jukkal). A gyári OS egy OSX 10.7, azaz Lion. Ezt gyorsan követi egy upgrade Mavericks-re, azaz OSX 10.9-re.

Kicsi fennakadás: minden olyan szoftver beszerzése, amely egy W környezetben kellhet. (MS Office: OK, fájlkezelő: OK, VPN kliens: OK, képkezelő: OK, levelező kliens: OK, bár kell reszelni bőven).

Ja, és közben szinkron iPhone-nal: tökéletes. (Megj.: iPhone 3-al OK, mert a 4-el már szívás).

Közben egy kis probléma: a gyári akkumulátor egyik (?) cellája zárlatos lesz (kb. 100 töltési ciklus után. Hm. Apple hivatalos szervíz (iStyle) szó nélkül cseréli, kb. 3 nap alatt. Ekkor még azt mondtam: háát, ez benne van, kifogtam.

Majd jön 2014 ősze, és jön a legújabb OSX verzsön, a YOSEMITE, azaz OSX 10.10. Az upgrade majdnem simán felmegy (Apple Storeból letölt, majd egyböl install). Van ugyan némi kis fennakadás a telepítésben, de végül is felmegy és látszólag jól is működik.

Majd jön a szenvedés. Egy office dokumentum megnyitása legalább 35-40 sec alatt történik meg. A bootolás kb 4 perc, stb, stb. Szóval belassúltunk. De rendesen. És ami még nem volt: lefagyás, szó nélküli kikapcsolás, stb. Az i7 93%-ban tétlen, a memória viszont 150%-on menne.

A megoldás: ha lenne 20 percem újrahúznám, azaz clean install kellene. Meg is teszem hosszú hezitálás után. Ez is tanulságos. De előtte: a Time Machine működése és filozófiája megér egy misét. Mer’hogy restore nem lehetséges írja ki, pont akkor amikor a legjobban kellene. Hiszen ezzel kezdem, hátha vissza lehet állítani egy korábbi – még működő – állapotra. A másik gond pedig: a Time Machine nem egy hagyományos backup, hanem az aktuális helyzetet rögzíti. Azaz ha a gazdagépen töröltél valamit, akkor azt a Time Machine a háttértárolón is szépen törli. Hm… Miután ezt megtapasztalom, természetesen utána olvasok. Előtte kellett volna.

Szóval clean install-al a Yosemite most már kiválóan működik. De ez egy napba tellett: újra minden szoftvert fel kellett tenni. (Office, PS, és ezer apps a napi munkához, etc.) És itt kezdődik a vicc: egyrészt Windowsos környezetben nem minden apps van OSx alá is, a másik, pl. Novell Groupwise levelező rendszerhez (2015-ben OMG!) pedig nincs update kliens. Hm. Na mindegy, ezt még lehet reszelni, és lám van az internet sötét bugyraiból. Ugyanakkor, Novell hálózati kliens nincs. Ja, és nincs szkenner driver a HP MP 1522-höz! Nyomtató és szkenner – three in one – de a HP a Yosemite alá még nem ért rá drivert csinálni. (Tudom van megoldás: az OSx verzió számát kell átíratni, hogy elhiggye a HP driver, hogy nem Yosemite alatt kell dolgoznia, de … Na de ..)

És most jön csak a legjava:

„MacBook Pro képmegjelenítési problémák garanciakiterjesztési programja” olvasom elképedve, miután rákeresek a google-val „MacBook pro videokártya hiba” kifejezésre. A hiba és annak garanciális megoldása számos helyen publikált már, hogy én miért nem láttam eddig?? Pl. itt

Mivel, hogy se kép-se hang kedvenc gépemen. El sem indul. Illetve csak nagy nehezen (recovery segítségével). Szerintem melegszik a videokártya. Úgyhogy irány az iStyle. Ismét. Hátha nem nagy a baj. De: elgondolkodtató: vissza a Lenovo-hoz? Windowshoz? Elborzaszt a gondolat. Még ezek után is.

Update:

4 nap (az igazsághoz tartozik, hogy ebben van egy szombat-vasárnap is) egy LENOVO-val (Win7-el), amíg az iSTYLE cseréli az alaplapot a hibás videokártyával. Nem kívánom senkinek. Nem rossz, és nem kritika, csak iszonyú hiányérzet a megszokott funkciók és teljesítmény után. Ja, és közben egy Win 10 telepítési próba, amelynek kicsit vicces eredménye itt.

Szerencsére, és le a kalappal az iSTYLE előtt nettó két nap alatt kész is volt a garanciális csere az Andrássy 36-ban (részletek itt).